Bel ons

Succesvol solliciteren? Check onze tips

Succesvol solliciteren? Check onze tips

Een sollicitatiegesprek is altijd spannend, het geeft namelijk de eerste indruk aan je nieuwe werkgever van wie jij bent. Dus wij begrijpen dat je goed voor de dag wil komen en je wil onderscheiden ten opzichte van de andere kandidaten. Wij helpen je daar graag mee en hebben daarom een lijst gemaakt met tips. Dit is van de voorbereiding tot en met het gesprek zelf.

De voorbereiding

Voordat je het gesprek hebt is het altijd handig om jezelf voor te bereiden op het gesprek. Er zijn hier natuurlijk duizenden manieren voor, maar wij hebben de basis even voor je op een rijtje gezet.

Allereerst moet je zorgen dat je enthousiast bent over de functie (dit moet je uiteraard echt zijn) en goed in beeld hebben wat jij te bieden hebt voor de werkgever. Je kan dit zelf heel goed oefenen door bijvoorbeeld met een vriend/vriendin te gaan praten en uitleggen waarom jij geschikt bent voor de functie.

Ten tweede is het belangrijk om je goed in te lezen in de vacature en het bedrijf. Hiermee kan je namelijk aantonen dat je meer moeite hebt gedaan dan veel andere en oprecht geïnteresseerd bent in de vacature. En mocht je vragen hebben na aanleiding van wat je hebt gelezen schrijf deze dan op en neem ze eventueel mee naar het sollicitatiegesprek. Hierdoor vergeet je niet vragen te stellen die je graag had willen stellen.

Als laatste is het belangrijk om te zorgen dat er geen ongepaste dingen staan op jouw sociale media.. Een werkgever kijkt namelijk vaak ook naar je (online) achtergrond en wil dan uiteraard niks ‘geks’ zien.

Veelvoorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Bij een sollicitatie gesprek heb je ook altijd een paar vragen die bijna altijd voorkomen. Het is dus belangrijk dat je jezelf daar ook op voorbereid. Want het is niet fijn als je op je sollicitatie gesprek voor het blok komt te staan. Deze vragen zijn altijd binnen verschillende categorieën, je hebt namelijk over: jou als persoon, jouw ervaring, het bedrijf en de functie.

Bij persoonlijke vragen kan je denken aan: sterke en zwakke punten, jouw toekomstbeeld maar ook vragen over hoe jij bent op de werkvloer. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hoe jij presteert onder werkdruk, of je organisatorisch goed bent en of jij communicatief vaardig bent naar je collega’s.

Bij vragen over jouw ervaring moet je denken aan waarom je weggegaan bent bij je vorige werkgever of waar het daar mis liep. Dit hoeft uiteraard niet per se een negatieve lading te hebben. Een kleine tip is dan om ook nooit negatief over je vorige werkgever te praten. Daarnaast kan je ook vragen krijgen over wat je het leukst/minst leuk vond aan je vorige baan en wat je allemaal hebt gedaan binnen die functie.

Het laatste onderdeel gaat dan nog over het bedrijf en de functie. Hierbij krijg je voornamelijk vragen over wat je al weet van het bedrijf en over de functie. Het is dus maar goed dat jij je goed hebt voorbereid en antwoord kan geven op deze vragen.

Locatie van het gesprek

Het is handig om goed uit te zoeken waar het sollicitatiegesprek is. Het is namelijk niet handig dat je door omstandigheden te laat op je gesprek komt en hierdoor dus een slechte indruk achter laat. Dus zorg allereerst dat je van te voren hebt gekeken hoe lang het reizen is (houdt hierbij ook rekening met eventuele files) en of je het juiste adres hebt. Zodra je dit goed in kaart hebt is het belangrijk om te kijken naar parkeergelegenheid in de buurt of kan het op locatie. Dit moet je anders meenemen in je reistijd om op de daadwerkelijke locatie te komen.

Tips voor tijdens het gesprek

Voor tijdens het sollicitatiegesprek zijn er ook nog veel tips waar je gebruik van kan maken. Je wil namelijk wel dat ze een goede eerste indruk van je krijgen. Hieronder hebben wij een paar tips voor je die je wel of juist echt niet moet doen:

Do

 • het aller belangrijkste bij een sollicitatie gesprek is om jezelf te blijven. Zo krijgt het bedrijf een goede indruk hoe jij als persoon bent;
 • bij binnenkomst stel je jezelf netjes voor aan iedereen;
 • zorg dat je vooraf je telefoon op stil hebt gezet, zodat je tijdens het gesprek niet gestoord kan worden. Dit komt namelijk onbeleefd over bij het bedrijf waar jij je sollicitatie gesprek voert;
 • wanneer je plaatst neemt is het belangrijk dat je netjes rechtop gaat zitten en een positieve houding aan neemt;
 • wees tijdens je gesprek eerlijk en durf voor jezelf op te komen, want wie voor zichzelf opkomt komt ook op voor het bedrijf;
 • bij het voeren van een gesprek kijk je iemand altijd netjes in de ogen aan;
 • stel aan het einde van je gesprek ook altijd een vraag, bijv. Hoe is de werksfeer bij jullie op de werkvloer?;
 • geef aan het einde van je sollicitatie iedereen netjes een hand en bedank ze;
 • kleed je netjes en verzorgd, dit geeft een goede indruk bij de werkgever.

Don’t

 • wees nooit negatief over je vorige werkgever;
 • onderbreek de ander niet wanneer hij/ zij aan het woord is;
 • stel tijdens je eerste gesprek niet teveel eisen en begin vooral niet zelf over je salaris.

Hopelijk heb je wat aan deze sollicitatietips en loopt jouw sollicitatiegesprek tot een goed einde!

Related posts

crossmenuchevron-down