Bel ons

Waarom werken leuk moet zijn

Waarom werken leuk moet zijn

Werkgeluk is een steeds groter topic in Nederland. Vroeger was een baan gewoon een manier om rond te komen. Je moest niet zeuren, maar blij zijn met een baan en met je loon zodat jij je huis en eten kon betalen. Dit is tegenwoordig heel erg veranderd. Mensen zoeken naar de ideale baan. Naar een baan die ze blij maakt en een goed gevoel bezorgt.

Als werknemer hebben we meer eisen en verwachtingen van onze werkgever. We willen bijvoorbeeld meer flexibiliteit en doorgroeimogelijkheden.

Maar waarom moet werken dan leuk zijn? Dat klinkt als een rare en simpele vraag, maar als we er wat dieper induiken kunnen er toch belangrijke conclusies getrokken worden.

Wat maakt werk leuk?

Er zal geen baan bestaan waar je elke seconde gelukkig van wordt. Gaat het dan om de hoogtepunten die super gaaf zijn, of gaat het erom dat de minder leuke taken niet verschrikkelijk zijn? Vind je het heel belangrijk dat je een maatschappelijke bijdrage levert of dat je andere mensen een goed gevoel geeft? Zijn leuke collega’s voor jou doorslaggevend of wil je graag afwisselende taken?

Allemaal vragen die jij jezelf kan stellen over wat werken leuk maakt voor je. Het exacte antwoord zal voor iedereen anders zijn. Dus stel jezelf deze vragen en kijk naar je huidige baan en de baan die je mogelijk voor ogen hebt. Welke vult die behoeftes goed op en welke realistische verwachting mag je van de baan hebben? Als je dit weet krijg je een goed beeld waar je blij mee kan zijn. 

Belangrijke factoren

Voor veel mensen zijn de eerste paar maanden van hun nieuwe baan altijd erg leuk en spannend. Na die paar maanden is de nieuwigheid van de baan af en dan wordt het al lastiger om met motivatie naar je baan te gaan.

Je komt dan vaak terecht bij herhalende taken die na loop van tijd saai gaan aanvoelen. Je kan je gaan afvragen of je dan de goede keuze hebt gemaakt. Maar misschien zijn er wel andere factoren waar jij heel gelukkig van wordt, ondanks deze taken.

Werk is niet alleen jouw taakomschrijving, maar ook de sfeer, de mogelijkheden en de mensen die er zijn. Het is ook wat jij er zelf van maakt en de mindset die je hebt als het gaat om hoe leuk je werk is.

Jezelf zijn op werk

Het belangrijkste is dat jij jezelf voelt op je werk, dat jij jezelf kan zijn. Werk dat aansluit bij jouw identiteit en interesses zorgt ervoor dat je bij voorhand al een beter gevoel hebt bij je werk.

Als jij de hele dag met cijfers werkt als accountant, maar eigenlijk een veel grotere interesse hebt in techniek, dan kan dit ervoor zeggen dat je werk minder leuk is dan je zou willen. Ook al weet je dit van te voren misschien niet, maar kom je erachter door het mee te maken. En misschien moet jij jezelf als een accountant wel op een manier gedragen die niet dichtbij jezelf ligt, of misschien moet je voor je gevoel elke keer uitkijken dat je niets verkeerds zegt of doet. Op die manier kan je nooit jezelf zijn en dit kan veel energie en positiviteit kosten.

Dit wil niet zeggen dat je altijd je passie of hobby als baan moet willen hebben. Soms is het beter om je hobby in je vrije tijd te laten, want ook die kan tegenvallen na elke dag 8 uur ermee bezig te zijn.

Werken moet leuk zijn, dat is ook beter voor je mentale gezondheid. Je moet dingen hebben om naar uit te kijken. Als het goed gaat op werk en het je een positief gevoel geeft, dan heeft dit een positief effect op je privéleven.

Wat je kan doen om je werk leuk te maken

Ga in gesprek bij je huidige werkgever als er dingen zijn die je graag anders ziet om je werkgeluk te vergroten. Want ook voor de werkgever is werkgeluk belangrijk. Het verhoogt moraal, productiviteit en effectiviteit. 

Mocht je toch de switch willen maken, dan is het een goed idee om een lijstje te maken met dingen die jou gelukkig maken in je werk. Probeer deze af te vinken bij je sollicitaties, zodat jij op de goede plek zit.

Mocht je hulp nodig hebben bij het vinden van jouw ideale baan, dan is Flexvak er om je daarbij te helpen. We helpen je bij het vinden van de baan die het beste bij jou past. Bij Flexvak kan je terecht voor verschillende branches waarin je van persoonlijk advies voorzien wordt, zodat jij bij de baan komt die bij je past.

Tijdens een vrijblijvend gesprek kan jij precies kwijt waar je naar kijkt voor jouw ideale baan en kan er samen gekeken worden of dat vervuld kan worden. Er wordt gekeken naar jouw persoonlijkheid, interesses en jouw ontwikkelingsmogelijkheden.

Klinkt dat als iets voor jou? Plan dan nu een kennismakingsgesprek!

Related posts

crossmenuchevron-down