De tijd van het jaar is weer aangebroken, we gaan allemaal onze zomerbanden vervangen voor de winterbanden. Alleen wordt dit steeds minder gedaan en dat heeft twee reden, namelijk onze warme winters en mensen kiezen steeds meer voor de vierseizoenenbanden.
Nu we alweer in het midden van het bandenwissel seizoen zitten wordt gezien dat de verkoop van winterbanden terugvalt en veel mensen kiezen voor een vierseizoenenbanden. In Nederland is de vierseizoenband nog populairder dan in andere landen, Nederland heeft namelijk een aandeel van 16%. Daar komt nog bij de dat door de coronacrisis veel Nederlanders niet op wintersport zullen gaan, dit vergroot de kans op de stijging van de vierseizoenenbanden. De verkoop van de winterbanden is dan dit jaar in procenten gehalveerd. Het valt dan ook op dat na elke warme winter die we hebben er weer meer consumenten afvallen. Het kan namelijk in Nederland in de ochtend 2 graden zijn maar ´s avonds weer 10 graden. Daarom zijn de vierseizoenenbanden wel de veiligste keuze die je kunt nemen. Veel mensen kiezen ook voor de vierseizoenenbanden omdat dit een stuk voordeliger is. De vierseizoenenband is namelijk 10% goedkoper dan de winter/ zomer banden.
Dat de vierseizoenenbanden populairder worden heeft ook te maken met de kwaliteit van de banden, deze wordt namelijk steeds beter. De band zorgt ervoor dat je in alle seizoenen veilig de weg op kunt. Het grootste verschil is dat de winter of zomer band niet in het andere seizoen kan (wat uiteraard vanzelfsprekend is) doordat het materiaal van de band dit niet aan kan. Hier heeft de vierseizoenenband geen last van. De vierseizoenenband wordt zelfs zo goed dat veel banden al een zogeheten M+S – markering hebben. Dit betekent dat ze ook als winterbanden kunnen dienen. In sommige landen is dit heel belangrijk, want is Duitsland is het verplicht om echt winterrubber te hebben.
De woordvoerder van Continental zegt toch dat zomer- winterbanden te allen tijde beter toegerust zijn op de specifieke klimaatomstandigheden. De vierseizoenenband presteert toch minder in de winter dan een winterband en in de zomer minder dan een zomerband vult Veraart aan. Hij zegt ook dat de vierseizoenband perfect is voor een tweede auto of voor mensen die minder kilometers maken.
Dit jaar zitten we met de coronacrisis. Hierdoor is het minder druk op de weg want mensen werken thuis en er is een negatief reisadvies gegeven. Rond de kerstperiode gaan mensen vaak weg naar de Alphen bijvoorbeeld, dit zal dit jaar niet meer zo zijn. Daarom verwachten we ook een daling in de winterbanden. Hierdoor zal er waarschijnlijk wel weer een stijging in de vierseizoenenband komen. Tot nu toe is de vierseizoenenband vooral ten kosten gegaan van de zomerband.
Stadsring 157 A
3817 BA Amersfoort